Interne dienstverlening

Het MIP/MOP van het Intern Dienstencentrum is recentelijk geactualiseerd -en vastgesteld door het Directieteam op 5 december 2016- voor de komende 4 jaar en aangepast aan de jongste ontwikkelingen. Daarbij is gekeken naar nieuwe wet- en regelgeving, die onder andere op het gebied van milieu en energie van toepassing is geworden. Daarnaast zijn ook alle panden aan een hernieuwde schouw onderworpen. En verder zijn de ontwikkelingen op de markt t.a.v. prijzen en aanbestedingsrichtlijnen opnieuw herijkt.

Met ingang van 2013 is het IDC enkel verantwoordelijk voor het onderhoud van de panden die behoren tot de strategische kernvoorraad. Dit zijn de panden Spui, Leyweg, Fruitweg en de stadsdeelkantoren. Deze panden zijn opgenomen in de concernbegrotingspost Basiswerkplekken van het programma Interne dienstverlening.

Inhoud onderhoudsprogramma
Het onderhoudsprogramma geeft een beeld van de noodzakelijke onderhoudsactiviteiten en de daarmee gepaard gaande kosten voor de komende tien jaar. Het programma is onderverdeeld in jaarplannen waarmee de uit te voeren onderhoudsactiviteiten goed ingepland kunnen worden.

Het programma bevat werkzaamheden van bouwkundige, werktuigkundige en elektrotechnische aard. Ook is in kaart gebracht welke werkzaamheden aan liften/roltrappen, aan beveiligings- en toegangscontrolesystemen en aan terreinvoorzieningen noodzakelijk zijn. Ook het onderhoud aan de inventaris en aan de inrichting van het gebouw is geschouwd en zonodig verwerkt.

In het programma zijn posten opgenomen voor het vervangen van grote componenten als gevolg van het verstrijken van de technische en economische levensduur; de kosten zijn meestal omvangrijk. Voorbeelden zijn het vervangen van de zonwering, leidingen van luchtbehandelings-kasten en dakbedekkingen. Ook het vervangen van delen van de inventaris, dan wel het vervangen van de liftinstallaties en roltrappen kan aan de orde zijn.

Aan het programma ligt een aantal uitgangspunten ten grondslag. Zo geldt als uitgangspunt dat de kernfunctie evenals de constructie van het gebouw gehandhaafd blijft en dat op basis van de technische levensduur vervanging plaats vindt.

Betrouwbaarheid van de prognose
De meerjaren prognoses zijn opgesteld door het IDC in samenwerking met een aantal daarin gespecialiseerde externe adviseurs. Daarbij is aandacht besteed aan de volledigheid, de realiteit, de uitvoerbaarheid en de kosten. De gemiddelde onderhoudskosten per vierkante meter per jaar zijn vergeleken met kengetallen uit de bij de externe adviesbureaus aanwezige databanken, waarin landelijke facilitaire gegevens zijn opgeslagen. De gemiddelde kosten van het dagelijks en groot onderhoud van het stadhuiscomplex zitten aan de bovenkant van de gemiddelde bandbreedte door de hoogwaardige architectuur, de toegepaste detaillering, de bijzondere klimaatbeheersing, de liftinstallaties en de uitstraling van het complex. De overige panden zitten op de gemiddelde bandbreedte.

De door het IDC opgestelde rapportage volgt de methodiek van de NL-SfB codering. Deze methodiek is de gangbare systematiek om te komen tot een betrouwbare meerjaren onderhouds- en investerings-prognose.
(Bedragen in 1.000)

2018

2019

2020

2021

Kosten onderhoud MOP

5.373

5.615

5.606

6.246

Dekking

Structureel onderhoudsbudget

5.099

5.099

5.099

5.099

Beschikbaar in investeringsprogramma (onrendabel)

274

516

507

499

Verhoging van het basiswerkplektarief

-

-

-

648

Verschil

0

0

0

0

kapitaalgoed

Financiering uit

Bedrag 2018

Product

Basiswerkplekken

5.373

Voorziening

Reserve

Totaal

5.373