Projecten in de programmabegroting

De gemeentelijke begroting is ingedeeld in programma’s die elk verschillende beleidsvelden beslaan. Om de doelen van de programma’s te bereiken, worden verschillende activiteiten ondernomen zoals het voeren van projecten. We zien een project als een geheel van activiteiten waarbij het gaat om het realiseren van iets nieuws voor een duidelijke opdrachtgever binnen duidelijke financiële, beleidsmatige, tijdgebonden en technische kaders.
In de programmateksten komen de projecten die we voeren aan bod, maar niet altijd op het detailniveau of met een doorsnede die nodig is om goed inzicht te krijgen in de uitvoering van dit projecten. In dit hoofdstuk gaan we daarom nader in op projecten.
We kennen twee type projecten die we afzonderlijk verantwoorden: investeringsprojecten en grondexploitaties. Soms is de gemeente deelnemer in een verbonden partij die zelfstandig een project uitvoert. Investeringsprojecten of grondexploitaties bij verbonden partijen worden apart verantwoord. Dit leidt tot de volgende drie categorieën van projecten:

Investeringsprojecten
Investeringen betreffen uitgaven voor een goed of object met een gebruiksduur langer dan een jaar, zoals een gebouw of een tunnel. Het nut van een investering is meerjarig en daarom worden ook de lasten van een investering meerjarig verrekend. Investeringen worden als bezit geactiveerd op de balans. Lasten (afschrijving en rente) van een investering worden jaarlijks op de exploitatie genomen.

  • In de programmabegrotingen (hoofdstuk 2) worden de investeringsprojecten toegelicht die tot de desbetreffende programma’s behoren.
  • Verderop in dit hoofdstuk (4.3) geven we de meerjarige financiële ontwikkeling op de hele gemeentelijke portefeuille van investeringsprojecten weer.

Grondexploitaties
Een grondexploitatie betreft de begroting van het productieproces van bouw- en woonrijpe grond. Een grondexploitatie wordt afgesloten nadat de gronden zijn uitgegeven.

  • In de begroting voor programma stadsontwikkeling (hoofdstuk 2.15) worden de begrote activiteiten op de diverse grondexploitaties toegelicht.
  • In de paragraaf grondbeleid (hoofdstuk 5.5) wordt ingegaan op de visie en uitvoering van het gemeentelijke grondbeleid. Hierbij is in het bijzonder aandacht voor risico-ontwikkelingen op grondexploitaties en het aanwezige weerstandsvermogen om risico’s op grondexploitaties op te vangen.

Verbonden partijen met een projectmatig karakter
Verbonden partijen zijn partijen waarmee de gemeente een bestuurlijke relatie onderhoudt en waarin zij tevens een financieel belang heeft. Enkele verbonden partijen hebben een projectmatig karakter, zoals de publiek private samenwerking Vroondaal. Hier neemt de gemeente deel in een grondexploitatie.

  • In de programmabegrotingen (hoofdstuk 2) wordt per verbonden partij weergegeven hoe deze bijdraagt aan de doelstelling van het programma waar het toe behoort.
  • In de paragraaf verbonden partijen (hoofdstuk 5.6) wordt meer voortgangsinformatie gegeven over beleidsmatige en financiële ontwikkelingen van alle verbonden partijen. Sommige verbonden partijen hebben een projectmatig karakter.

Een belangrijke dekkingsbron voor grote projecten is de Reserve Grote projecten. In paragraaf 4.3. rapporteren we over de aanwending van deze reserve voor projecten in de komende begrotingsperiode.

De rapportage “Grip op grote projecten” vormt geen onderdeel van deze begroting, maar vormt onderdeel van het halfjaarbericht. Dit betreft een uitgebreide projectrapportage met de stand van zaken op grote projecten. GRIP-projecten worden door de gemeenteraad aangewezen en betreffen zowel investeringsprojecten, grondexploitaties als deelnemingen met een projectmatig karakter.