Beoogd maatschappelijk effect: wat willen we bereiken?

Coördinerend portefeuillehouder: Rabin Baldewsingh

De stadsdeelorganisatie heeft dagelijks contact met bewoners, bedrijven en instellingen. Alles wat de stadsdelen doen, is er op gericht om actief samen met bewoners, bedrijven en instellingen de sociale en fysieke leefbaarheid in de wijken te versterken. Ze levert maatwerk en speelt snel en flexibel in op actuele ontwikkelingen op wijkniveau. De stadsdeelorganisatie is ook verantwoordelijk voor de aansturing van de organisaties en de activiteiten op het gebied van welzijn en leefbaarheid.

De Haagse kracht van bewoners wordt niet alleen geleid richting het door bewoners beïnvloeden van beleid. Met het stimuleren van initiatieven, het onderhouden van de sociale infrastructuur en het waar mogelijk wegnemen van regeldruk voor deze initiatieven komt de Haagse kracht beter tot wasdom. Dit uit zich o.a. in de ruim 1.100 bewonersinitiatieven die stadsdelen en wijken subsidiëren vanuit verschillende subsidieregelingen.

Standaard wordt bij de herinrichting van speelvoorzieningen aan bewoners gevraagd om mee te denken, mee te doen en mee te beslissen. In verschillende stadsdelen wordt het groen teruggegeven aan bewoners (qua inrichting en onderhoud). Ook bij de inrichting van pleinen wordt bewoners gevraagd mee te denken. Zo verbeteren wij samen de fysieke en sociale leefbaarheid vanuit onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dit gebeurt niet alleen met bewoners, maar ook met maatschappelijke partners en ondernemers. Om dit maatschappelijk effect verder te vergroten, wordt in 2018 geëxperimenteerd met innovatieve participatiemethodieken.

In de hoofdlijnenbrief ‘Burgerparticipatie’ (RIS 293550) staan de visie en doelen voor het ontwikkelen van burgerparticipatie beschreven. Het actieplan ‘Burgerparticipatie 2016-2020’ (RIS 295898) is de uitwerking van de hoofdlijnenbrief. In 2017 is het actieplan vervat in een raadsvoorstel (RIS 297284) met een financiële onderbouwing en dekking voor 2017 en 2018.