Informatie- en ICT-beleid

Coördinerend portefeuillehouder: Rabin Baldewsingh

I-visie
2018 is het laatste jaar van de I-visie 2015-2018. Een van de belangrijkste ambities is om de dienstverlening op een nog hoger niveau te brengen door de brede inzet van de berichtenbox en uitbreiding van het persoonlijke portaal MijnDenHaag. Hierbij wordt waar mogelijk gebruik gemaakt van de generieke digitale infrastructuur van het Rijk. MijnDenHaag wordt toegankelijk voor bedrijven. De implementatie van de Omgevingswet en de aansluiting op het landelijke digitale stelsel Omgevingswet gaat in 2018 door. In het sociaal domein zijn er nieuwe ketenpartners met wie flexibel en veilig uitwisseling van gegevens mogelijk wordt. De gemeente gaat verder met het digitaal samenwerken tot alle organisatieonderdelen over zijn. Er wordt tevens gewerkt aan het voorbereiden van een cloud-variant van de samenwerkomgeving om digitaal samenwerken met ketenpartners mogelijk te maken. In 2018 start de voorbereiding voor een nieuwe gemeentelijke I-visie. Hierin is veel aandacht voor de omgang met data, informatiebeveiliging en privacy.

Datamanagement
De rol van data in digitale wereld wordt steeds belangrijker. De gemeente wordt steeds meer datagedreven en zet data in als strategisch middel om betere dienstverlening te leveren aan haar burgers en een nog leefbaardere stad te ontwikkelen. Data zijn nodig om de maatschappelijke problemen in de stad te analyseren om vervolgens de juiste maatregelen te kunnen nemen. Daarnaast wordt data ingezet om burgers te informeren over wat er gebeurt in de stad en verantwoording af te leggen over wat de gemeente doet. Dit vergt data die kwalitatief goed is, zoveel mogelijk open beschikbaar is en het liefste realtime is. De groeiende afhankelijkheid van kwalitatief goede data neemt dus alleen maar toe. Voor de gemeente Den Haag als groeiende dataproducent is het moment aangebroken om meer grip te krijgen op die datavoorzieningen en deze strategisch in te zetten. Om dit mogelijk te maken, wordt de komende jaren geïnvesteerd in het datamanagementproces, open data, business intelligence, kennis en de bijbehorende technische platformen. Er wordt een centraal business intelligence-platform gebouwd en een Urban Data Center met het CBS ingericht. Ook wordt datamanagement als best practice toegepast om de kwaliteit van data te verhogen. We stellen data zoveel mogelijk gemeentebreed beschikbaar en het liefst ook open aan burgers en bedrijven. Hiervoor wordt een IT-architectuur opgezet die flexibel is en rekening houdt met wet- en regelgeving ten aanzien van ethiek en privacy.

Informatieveiligheid & privacy
Het gebruik van data stelt ook eisen aan de beveilig van die data en de juiste omgang met privacygevoelige informatie. Als Stad van Recht en Vrede heeft Den Haag zich in het kader van de Nederlandse Smart City-strategie opgeworpen als landelijke trekker van de onderwerpen privacy en informatiebeveiliging. Dat betekent dat zowel binnen de gemeente als in de stad de komende jaren verder wordt geïnvesteerd om die voortrekkersrol waar te maken. Een flink deel van de activiteiten in de stad vindt plaats binnen The Hague Security Delta. De gemeente zal als proeftuin dienen voor start-ups van The Hague Security Delta om hun nieuwe producten te lanceren. De Chief Information Security Officer en de nieuwe functionaris gegevensbescherming zullen veel energie steken in het verhogen van de awareness op het gebied van privacy en informatiebeveiliging binnen de gemeente en in de stad.

Hacken
De gemeente gaat het ethisch hacken op een verantwoorde manier inzetten om de eigen beveiliging kritisch te toetsen. De gemeente staat ook voor de uitdaging om de nieuwe Europese Algemene verordening gegevensbescherming te implementeren. Speerpunten: het vergroten van de bekendheid met rechten van burgers, het op orde brengen van het register van gegevensverwerkingen en het conform wettelijke eisen invullen van de meldplicht datalekken. In 2018 stelt het college een generiek beleidskader gegevensbescherming op.